włoska restauracja bez glutenu Kraków

Świetna restauracja z włoskim jedzeniem
Masz ochotę dobrze zjeść? Spośród licznych wariantów, które daje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to różnorodność aromatów, połączeń i spora porcja zdrowia.

Typowe włoskie potrawy

Polakom kuchnia włoska, kojarzy się głównie z pizzą i makaronem i ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoskie gotowanie to również takie przysmaki jak słodkie desery czy świeże warzywa.

Podstawowe włoskie dania

Makarony są bazą kuchni włoskiej. Włosi przyrządzają pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wymyśleć produkty których nie można dodać do tej potrawy. menu ze świeżymi produktami Ryby, różne rodzaje mięs, np. wołowe czy dziczyzna oraz przeróżne warzywa, sprawiają, że pasty nie są w stanie się przejeść.

Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Prawdziwa pizza włoska to cienkie ciasto i mała ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.

Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż tylko pizza i makaron. To też risotto, tortellini, minestrone oraz szeroki wybór deserów – takich jak tiramisu czy panettone. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie spróbować wina czy pełnych aromatu serów- gorgonzoli, mascarpone i grana padano.
Zobacz film

Related Post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *