restauracje Kraków

Prawdziwy włoski makaron inaczej jaki?
Jeżeli gra toczy się o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najogromniejsi producenci i konsumenci na świecie konsumują na rok blisko pięćdziesięciu pięciu kilogramów pasty na osobę. Włosi są zapewne jedyną narodowością, jaka z radością zjada makaron więcej niż raz dziennie.

restauracja w Krakowie

Włoski makaron – skąd ten fenomen?
Makaron od zawsze był we Włoszech uważany (i gotowany) jako danie główne, a nie jako podstawowe cukry, które akompaniują pokarmom jako danie ponadprogramowe – np. w krajowej kuchni. Makaron – podany po przystawce oraz przed daniami mięsnymi bądź rybnymi – jest kolejnym świetnym przykładem szablonowej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej wolno znaleźć makaron w formie ponad 300 różnych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti i rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – oraz niemalże niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których można stworzyć łatwe bądź wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

Krakow Restaurant

   

W jaki sposób zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego należy do stereotypowego włoskiego makaronu to kompozycje takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na jednostkę, 1 jajko na każde 100 gram mąki oraz nieduża ilość wody.
•    Sposób wykonania jest równie prosty, co indeks składników – najzwyczajniej w świecie wypada je wszelkie połączyć, wymieszać oraz ugnieść do osiągnięcia jednolitej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, żeby z pół godziny „odpoczął”.
•    Kiedy minie ustalone 30 minut wystarczy ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik i pokroić w taśmy o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron zazwyczaj gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

W takim razie, jeśli masz zamysł zrobić makaron, zrób to jak należy: po włosku. Tak przygotowany makaron dopełnij za pomocą ukochanych oryginalnych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez żadnych gotowych fixów czy słoików. Jedynie w owym czasie wolno w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara lub też innym, równie wyśmienitym daniem. Prosto, czysto i wyśmienite -o to chodzi!

Related Post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *