Pizzeria Kraków

Dla większości ludzi na całym globie, Włochy są synonimem makaronu, pizzy i wina! Włochy słyną też z artystów, takich jak Michelangelo lub Leonardo da Vinci, jednak równie przyzwoicie kultowe są z pysznej kuchni. Tak w następstwie tego, będąc we Włoszech, wolno z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, by następnie zakomunikować, że nigdzie indziej na globie nie ma tak solidnego pożywienia – jak naturalnie we Włoszech.

kuchnia włoska Kraków

   

Zbieżność kultur
Kuchnia włoska ma dzisiaj unikalną tożsamość. Niemniej jednak ta kuchnia rzeczywiście ewoluowała z paru innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej i etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na przeróżne składniki i style gotowania i ewoluowała w coś zupełnie innego. Na przykład niektóre z najbardziej znanych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza i ziemniaki używane w potrawach włoskich zostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Istotna filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie ideologie, które tworzą bazę kuchni włoskiej, to jego łatwość i pasja oraz na tym w zasadzie opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większość włoskich potraw jest przygotowywanych z ledwo czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość użytkowanych składników, a nie na ilość lub ewentualnie skomplikowane techniki gotowania.

Co dokładnie ubóstwiamy we włoskiej kuchni? Ogromnej jakości składniki!

•    Oprócz obfitej różnorodności makaronów, dwie newralgiczne składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola lub Fontina d’Aosta jest szeroko wykorzystywany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest integralną częścią dania, a nie tylko akompaniamentem.

Kultura pożywienia – też do pokochania!
Włochy są popularne ze swojej silnej kultury rodzinnej. Przeważnie posiłki są długie, ponieważ uważane są za znaczący czas spędzany z bliskimi. Posiłki zaczynają się od apertitivo czy też przystawek. Następnym posiłkiem są potrawy z antipasto jedzone przed głównymi posiłkami. Potem zachodzi „primo”, czyli włoski odpowiednik pierwszego dania kluczowego. Składa się z makaronu, risotto, zupy oraz gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi zwany „Secondo” oraz składa się z mięsa oraz ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa oraz sałatki. Contorno może być podawane wspólnie z daniem głównym.

Related Post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *